LinkedIn, iş dünyasındaki kişi/kurumların diğer kişi/kurumlar ile iletişim kurmasını ve bilgi alışverişinde bulunmasını amaçlayan profesyonel sosyal paylaşım ağıdır. Bu platform 2003 yılından beri iş geliştirirken yardımcı olabilecek personel adaylarının, iş ortağı ya da bilgi birikiminden yararlanılabilecek danışman bulmak ile markaların biliniriliğinin arttırılması amacına oldukça iyi hizmet ediyor aslında.Tanıdığımız veya tanışmak istediğimiz kişilerle amacımızı da belirten bir mesaj ile rahatlıkla bağlantı kurabiliyoruz.
Ancak özellikle son bir iki senedir birkaç konu dikkatimi çekmeye başladı LinkedIn üzerinde. İnsan Kaynakları alanında çalışmış ve aynı zamanda masanın diğer tarafı için aday olmuş birisi olarak paylaşıcam yorumlarımı.
Danışmanlık alanında çalışırken birçok meslektaşım gibi ilgili adaya kısaca amacımızı belirten mesaj ile bağlantı talebi iletirdik. Aday ilgilenirse kabul eder ve daha sonra iletişme devam ederdik. Görüşmelerin olumlu olması halinde de aday ile aramızda ortak bir bağlantı var ise, ortak bağlantıdan referans alırdık. Adaylar ilgilenmiyor olsa bile bazen bağlantıyı kabul eder bazen de etmezlerdi. Biz de duruma göre çalıştığımız kurumun veribankasına verdiği yanıta göre bilgiyi girerdik.
İlk zamanlar şahsi hesaplarımızla yürütüyorduk bunu. Sonra LinkedIn’in üye sayısı arttıkça verdiği hizmetler de genişledi, kurumların güveni de arttı ve isteyen firmalar kendi markaları adına belirli bir ücret ödeyip hesap açmaya başladışar. Adaylara bağlantı talepleri de o hesaplardan ilerlenildi, ilerleniyor da.
Bağlantıların bu yöntemle gelmesi gerçek ve güvenilir bağlar oluşturuyordu.
Gerçek ve güvenilir bağlantı nedir? Daha önce tanıdığınız veya bu platformda da olsa bir amaç için karşılıklı iletişime geçtiğimiz bağlantılardır.
Ne fayda sağlar? Aday olarak başvurduğunuz kurumda çalışan tanıdığınızdan kurum hakkında bilgi alabilir, görüştüğünüz aday ile daha önce birlikte çalışmış ortak tanıdıklarınız var ise aday hakkında görüş alabilir, hizmet satın almak istediğiniz kurumlar veya danışmanlar hakkında da aynı şekilde bağlantılarınızda bilgi alabilirsiniz. Diğer taraftan kişilerin profillerinde yer alan yetkinliklerine verilmiş puanlar da genel bir izlenim sağlar bize.
Ancak son dönemde gördüğüm tablo ise biraz daha farklı. Günde neredeyse 5-10(bazen daha da fazla) aralığında bağlantı talebi geliyor ve genelde de içeriğinde herhangi bir mesaj olmadan ve hatta kabul ederseniz sonrasında da herhangi bir mesaj iletimi olmayan talepler bunlar. Bu yöntem tamamiyle şişirme bir ağ oluşturuyor her hesapta.
Sözyleyeceğim şu ki sosyal ağı amaçsızca arttırma gayesinde olmak iş fırsatlarımızı arttırmayacaktır. Amaca yönelik ve karşı tarafa da amacı belirten talepler ancak işe yarayabilir.
Bağlantılarınıza eklemek istediğiniz kişiyi yazıları, paylaşımları, ilanları sebebiyle takip etmiyorsanız ve hiçbir amacınız da yok ise bağlantı eklemek bu platformu işlevsizleştiriyor, kişilere zaman kaybı yaşatıyor ve aslında sizin adınıza da olumsuz bir imaj çiziyor.
Bir diğer konu da insan kaynakları alanında çalışıyorsanız, size bağlantı talebi iş başvurusu için geliyor biliyorsunuz. Ancak örnek vermek gerekirse ben şu anda çalışmıyorum ve özellikle LinkedIn’deki profilimde de ne zamandır çalışmadığımı belirtiyorum. Ancak bu bilgiye rağmen en son çalıştığım yer olarak görünen şirket için ciddi sayıda bir iş başvuru talebi alıyorum. Benim için gelen taleplerin hiçbir zararı yok ancak aslında gönderen için de pek faydası yok. Aday olarak mesaj atılan kişinin profiline hızlıca göz atmak en fazla 20-30 saniye sürer diye tahmin ediyorum. Bu süre doğru yere bağlantı yollamanızı sağlayacak ve size ancak bu şekilde fırsatlar sunabilecektir.
Ben bana mesajsız gelmiş bir talebe belki mesaj yazılması atlanmıştır diye “Nasıl yardımcı olabilirim?” diye sormaya çalışıyorum. Eğer bir nedeni yok ise de kişinin bu bilinç ile devam etmemesi için 15-20 saniyemi ayırıyor ve çalışmadığıma ve ilgili kişilere yazması gerektiğine dair bilgilendirme mesajı yazmaya gayret ediyorum.
Yazımdaki amaç belki de farkında olmadan bir umut sebebiyle bağlantıları arttırmak isteyen arkadaşlara doğru bağlantı taleplerinin gerekli kapıları açabileceğini paylaşmaktır.
LinkedIn iş ağının faydasını görmüş birisi olarak fikrim şu ki; profesyonel alanda bu kadar hızlı iletişim halinde olunabilecek platform imkanı kolay kolay bulunamıyor ve bunu da ancak doğru kullanırsak faydalanmaya devam ederiz.
LinkedIn’i nasıl daha iyi kullanırsınız sorusuna yanıt değil belki bu yazı ancak fırsatlar yakalamak istiyorsanız nasıl bağlantı kurmalı veya kurmamalısınız ona bir ipucu olacaktır.
Herkese aradığını bulmakta kolaylıklar diliyorum.
İyi okumalar
Leave a Reply