Steve Jobs’un bir yazısını okurken, işe alım süreçlerine dair belirlediği başarı kriterleri ilgimi çekmişti. Jobs’un sözleri, bir şirketin başarısında doğru insanları ekibe katmanın önemine dokunuyordu.
Birçoğumuzun bildiği üzere işe alım sürecinde en sık karşılaşılan zorluklardan birisi, pozisyon kapanma süreleridir. Üst düzey pozisyonlar için tanınan zaman genellikle daha düşük kademelerde tanınmaz. Operasyonların aksamaması adına bu pozisyonların hızla doldurulması istenir. Ancak, seviyesi ve departmanı ne olursa olsun, bu sürecin sonucu, şirketin başarı endeksini doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler.
Birçok şirkette işe alım için bir performans göstergesi (KPI) olarak süre konulur. Özellikle de hızlı büyüyen organizasyonlarda. İşe alım ekiplerine verilen kriterlerde sadece hızla değil, aynı zamanda kaliteyle de ölçülmesi gerektiğine inanıyorum. Burada kalite kavramı ile adayların teknik yetkinliklerine ek olarak şirketin değerlerine ve kültürüne de beklenen uyumundan bahsediyorum. Bu uyum, ekip içinde sinerji yaratan ve şirketin ortak hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıran bir faktördür. Kurum kültürüyle uyumsuz bir aday, ne kadar yetenekli olursa olsun, şirketin bütünlüğünü ve performansını olumsuz etkileyecektir. Şirketin uzun vadeli başarısı hem de ekiplerin güçlü ve sürdürülebilir olması açısından büyük önem taşıyor.
Steve Jobs, işe alım süreçlerinin şirket başarısındaki önemine ve etkisine yazısında şöyle değinmiş: “Tek başınıza bir şirket kurduğunuzu farz edin, bir ortak arayışındasınız. Doğru ortağı bulmak için çok zaman harcamaz mısınız? Neticede şirketinizin yarısı bu kişi olacak. Peki şirkete üçüncü, dördüncü veya onuncu kişiyi işe alırken neden durum farklı olsun? Sonuçta amacınız A oyuncuları bulmak değil mi? Neden şirketinizin %10, %20’si veya %30’unun o kadar da parlak olmamasına göz yumasınız ki?”
Sonuç olarak diyebilirim ki; doğru karar almak için gereken zaman, aslında yönetilebilir bir risk olmalıdır. Kaliteyi ön planda tutmak ve bu süreçleri sağlıklı yönetmek uzun vadeli başarı için bir yatırım olarak değerlendirilmelidir.
Şirketlerin geleceğini şekillendiren yöneticilere ve meslektaşlarıma kolaylıklar dilerim.
Leave a Reply